Cinefil

4 hónap, 3 hét, 2 nap

2015. február 10. - Kővári György Márió

A románok úgy elhúztak mellettünk filmgyártás tekintetében, hogy mi még csak a kanyarban sem pislogunk - és most egy 2007-es filmről van szó (!).
Egy romániai kisvárosban járunk, a kommunizmus utolsó éveiben. Otilia és Gabita szobatársak egy kollégiumban és munkatársak az egyetemen. Otilia kivesz egy szobát egy olcsó szállodában, mert délután egy bizonyos Bebe úrral van találkozójuk, Gabita ugyanis terhes, az abortuszt viszont tiltja a törvény.

Iszonyatosan minimál, rideg, dokumentarista stílusú alkotás Cristian Minglutól, amely röviddel a romániai forradalom előtt játszódik. A központi téma egy illegális abortusz, de ez csak a felszín, hiszen a lényeg az a döbbenetesen hiteles korrajz és életérzés, amely egy egész ország (és többé-kevésbé egy fél kontinens) sajátja volt évtizedeken át, ami egyszerűen elképzelhetetlen azok számára, akik nem éltek benne.

A mindent eltűrő, sorsát a legnehezebb körülmények között is elviselő kelet-európai nő előtti főhajtás is egyben ez a film, amely kísérőzene nélkül, szinte nulla színészi játékkal, statikus beállításaival, rendkívül hosszú snittjeivel, és nyomasztó hangulatával úgy megmondja a tutit a kései (romániai) szocializmusról, ahogy egy mindent szájbarágó magyar film soha nem tudna.

Ha a kevesebb több, akkor ebben az esetben ez a bizonyos "kevesebb" egy egész kamionnyi, sőt tehervonatnyi.

A bejegyzés trackback címe:

https://cinefil.blog.hu/api/trackback/id/tr647078293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása